Ota yhteyttä
FI EN 中文

Mobira dokumentaarin esitys

-
Auditorio

TERVETULOA MOBIRA DOKUMENTAARIN PARIIN


Olemme tuottaneet Mobiran 40-juhlavuoden kunniaksi Mobira-dokumentaarin, joka kuvaa Mobira Oy:n hienoa yrityskulttuuria ja tekemisen meininkiä avainhenkilöiden kertomana. Mobiran ikoniset tuotteet, matkapuhelimet ja tukiasemat, esitellään osana Mobiran nopeaa kansainvälistymistä. Kurkistamme myös lyhyesti tähän päivään ja tulevaisuuteen.

Mobira kehitti useita menestystuotteita SR24 ARP puhelimen jälkeen. Mobira Senator oli ensimmäinen NMT (Nordic Mobile Telephone) menestyspuhelin. Vallankumouksellinen, noin 5kg painava kannettava Mobira Talkman esiteltiin 1984, joka mullisti markkinat Pohjoismaissa. Mobira Talkman oli mukana toimistossa, ravintolassa, kotona ja vapaaaikana, autossa, mökillä ja veneessä.

Mobira Cityman NMT-450 oli ensimmainen noin 700g painava käsipuhelin eli ‘kännykkä’. Mobira Cityman NMT-900 sai lempinimen ‘Gorba’ kun Neuvostoliiton pääsihteeri Gorbatsov otti näyttävästi puhelun kotiin valtiovierailullaan Suomessa, lokakuussa 1989. Mobira 5000 oli viimeinen digitaalinen Mobira-nimellä markkinoitu GSM-puhelin vuonna 1992.

Mobira profiloitui ainutlaatuisen muotoilun, värimaailman ja soittoäänien innovaattiorina. Mobira ymmärsi alusta lähtien asiakkaiden tarpeita ja Mobira käyttöliittymän helppokäyttöisyys oli merkittävä kilpailuetu.

NMT-matkapuhelinpalvelun laajentuessa maailmalle Mobiran markkinajohtajuus Pohjoismaissa mahdollisti erinomaiset lähtöasemat avautuville kansainvälisille markkinoille. Mobiran toiminta laajeni nopeasti Pohjoismaista Eurooppaan, Amerikkaan ja Aasiaan. Tuntemattomasta suomalaisesta yrityksestä tuli uskomaton maailmanlaajuinen menestys.

Dokumentaari on tehty Mobiralaisella talkoohengellä ja ohjaaja/leikkaaja Markus Leppälä on tehnyt hienoa työtä filmitiimimme kanssa dokumentaarin toteutuksessa. Mobira dokumentaari julkaistaan internetissä myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana ja Kansallinen Audio Visuaalinen Instituutti (KAVI) taltioi myöskin dokumentaarin arkistoihinsa.

Toivomme, että suomalaisesta yritysmaailmasta ja edustamistanne yrityksistä , yhteisöistä tai yksityishenkilöistä löytyy innostusta suomalaisen teollisuushistorian dokumentoinnin tukemiseen tuleville sukupolville. Kaikki mahdolliset tuotot menevät Helsingin Yliopiston syöpätutkimukseen ja tulemme tukemaan myös Salon Elektroniikkamuseoa sen kokoelmien ylläpidossa.


Lahjoitukset voidaan maksaa tilille: Osuuspankki FI92 5789 5420 0074 73 Aloha Pacific Oy.
Lahjoituksiin maininta ”Mobira 40”


Kiitos mielenkiinnosta!
Jouko Häyrynen ja Kari Ahola

Kaikki tapahtumat