Ota yhteyttä
FI EN 中文

Arjen sankarit osa 1 / kiinteistöhuolto

Kiinteistöhuollon parivaljakko Markku Juhola ja Jukka Huovila tuttu näky kampuksen käytävillä. Näitä kaveruksia parempaa tuntemusta kampuksen kiinteistöistä löytyy tuskin keneltäkään - Markun ja Jukan yhteenlaskettu työvuosien määrä kampuksella on kunnioitettavat 43. Uniformujen väri on vuosien saatossa vaihtunut pariin kertaan, mutta edelleen töitä tehdään samalla intohimolla.

Tavallisena työpäivänä kiinteistöhuollon miehet saapuvat työpaikalle jo melkein kukonlaulun aikaan. Ensimmäisenä avataan kampuksen huoltopyyntöjärjestelmä Granlund Manager, jonka avulla seurataan asiakkailta tulevia huoltopyyntöjä. Huoltopyyntöjärjestelmä, tuttujen kesken "manageri", on tärkeä linkki asiakkaiden ja kiinteistöhuollon välillä. Manageriin kirjattuja huoltopyyntöjä seurataankin pitkin päivää, ja niihin pyritään reagoimaan mahdollisimman nopeasti. Asiakkailta tulevien huoltopyyntöjen lisäksi kiinteistöhuollon tehtäviin kuuluvat muun muassa talotekniikan seuraaminen ja kunnossapito, kiinteistön energiankulutuksen seuraaminen, jätehuollon toimivuudesta vastaaminen sekä ulkorakenteiden tarkkailu. "Paljonhan me teemme myös sellaista työtä, mitä asiakkaat eivät suoraan näe",  toteaa Markku.

Lisäksi kiinteistöhuolto tekee paljon yhteistyötä urakoitsijoiden ja viranomaisten kanssa, ja esimerkiksi palohälytyksen sattuessa huollolla on tärkeä rooli. "Kiinteistöhuolto huolehtii myös kiinteistötekniikan säännöllisistä testauksista, esimerkiksi varavoimakoneiden testiajoista sekä paloilmoittimien ja sprinklerlaitteiden testauksesta", Jukka muistuttaa.

Yhteen lauseeseen tiivistettynä, kiinteistöhuollon tärkein tehtävä on siis kiinteistön ylläpidon osalta taata asiakkaillemme hyvät ja turvalliset olosuhteet omalle työskentelylle. Tavallisen työpäivän aikana näille arjen sankareille kertyy askeleita keskimäärin kymmenestä tuhannesta viiteentoista tuhanteen. Eikä ihmekään, onhan näiden kahden miehen vastuulla yhteensä yli 90 000 neliömetriä sisätilaa.

Nykyisten poikkeusolojen vallitessa kiinteistönhuollolla on aikaa hoitaa sellaisia kiireettömiä työtehtäviä, joihin ei normaalisti riitä aika. "Tällä viikolla olemme esimerkiksi päivittäneet hätäpoistumistiekarttoja ympäri kampusta sekä tehneet lisätöitä iv-konehuoneissa. Koronavirusepidemian aikana yritämme myös töissä välttää turhaa liikkumista kampusalueella ja pidämme turvallisen etäisyyden muihin", Markku kertoo. Lisäksi pandemian aikana kiinteistöhuollossa kiinnitetään erityistä huomiota ilmanvaihdon tarkkailuun ja energiansäästötoimenpiteisiin. Kuluneella viikolla kiinteistöhuollon miehet ovat saaneet myös pikakurssin avaintenhallintaan, jossa miehet ovat tarvittaessa lupautuneet ojentamaan auttavan kätensä aulan palvellessa toistaiseksi etänä.

Kiinteistöhuollon kaverit tekevät luonnollisesti tiivistä yhteistyötä kiinteistöpäällikkömme Mikon kanssa, joka kehuu yhteistyön sujuvan mainiosti. "Hiivatin mukavia miehiä, joilla riittää tietoa ja taitoa. Minulle he ovat olleet korvaamaton apu aloitettuani työt kampuksella viime syksynä. Kaikin puolin kullanarvoisia kavereita siis", Mikko tiivistää. 

Kun Jukalta ja Markulta kysyy, mikä on parasta kampuksella, vastausta ei tarvitse odotella kauan: kampus kokonaisuutena, eli rakennukset ja ihmiset kampuksella. Lopuksi Markku ja Jukka haluavat lähettää vielä terveiset kampuksen väelle: "kun teillä on kiinteistöön liittyviä murheita niin nykäiskää hihasta tai laittakaa huoltopyyntö manageriin. Mukavaa kesän odotusta kaikille ja koittakaahan pysyä terveinä. Tehkää rauhassa etätöitä niin kauan kuin on tarpeen, me pidämme sillä aikaa täällä paikat kunnossa".

Kaikki tarinat